Rempah Sup BONDA diramukan secara tradisional dengan nisbah rempah ratus yang telah diadun sendiri oleh bonda. Nisbah adunan ini aku sebutkan disini sebagai rahsia resepi kami. Tidak mudah untuk mengadunkan campuran rempah. Sekiranya nisbahnya terlebih, ramuan akan menjadi pahit dan kelat. Sekiranya terkurang, rasa yang akan terhasil akan tawar da tiada rasa. Oleh itu, nisbah yang betul perlu diikuti agar rasa ramuan rempah sup BONDA akan terus kekal sama dan konsisten.
Thursday, 25 December 2014
Rempah Sup BONDA
Rempah sup sinonim untuk masakan sup melayu dan india. Namun, apa yang membezakan rasa sup melayu dan sup kaum india adalah ramuan rempah yang diramuankan dalam campuran rempah ratusnya. Sebagai contoh rempah sup india lebih mengutamakan rasa jintan yang lebih. Manakala sup ramuan masakan melayu pula suka kepada rasa ketumbar yang wangi. Kedua-dua rasa sering bertindih, kadang kala masyarakat melayu suka kepada rempah sup cara ramuan masakan kaum india. Ada juga kaum india yang suka cara masakan melayu. Itulah tradisi, masyarakat Malaysia yang telah lama sebati walaupun berlainan warna kulit dan budaya, namun kita telah saling suka menyukai masakan tradisi kaum masing-masing.
Rempah Sup BONDA diramukan secara tradisional dengan nisbah rempah ratus yang telah diadun sendiri oleh bonda. Nisbah adunan ini aku sebutkan disini sebagai rahsia resepi kami. Tidak mudah untuk mengadunkan campuran rempah. Sekiranya nisbahnya terlebih, ramuan akan menjadi pahit dan kelat. Sekiranya terkurang, rasa yang akan terhasil akan tawar da tiada rasa. Oleh itu, nisbah yang betul perlu diikuti agar rasa ramuan rempah sup BONDA akan terus kekal sama dan konsisten.
Rempah Sup BONDA diramukan secara tradisional dengan nisbah rempah ratus yang telah diadun sendiri oleh bonda. Nisbah adunan ini aku sebutkan disini sebagai rahsia resepi kami. Tidak mudah untuk mengadunkan campuran rempah. Sekiranya nisbahnya terlebih, ramuan akan menjadi pahit dan kelat. Sekiranya terkurang, rasa yang akan terhasil akan tawar da tiada rasa. Oleh itu, nisbah yang betul perlu diikuti agar rasa ramuan rempah sup BONDA akan terus kekal sama dan konsisten.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment