![]() |
| Ikan Goreng Masak Taucu |
Taucu merupakan kacang soya yang diproses melalui beberapa peringkat pembuatan yang agak rumit dan perlukan ketelitian serta keperluan kebersihan persekitaran yang tinggi. Ianya berasal dari kacang soya yang direndam untuk beberapa ketika sebelum dibasuh dan diasingkan bahagian kulitnya. Kemudian kacang soyang ini perlu direbus (dimasak) untuk beberapa jam lamanya bagi melembutkan kacang sekaligus menghasilkan air rebusan kacang yang boleh dijadikan sos. Tahukan kita, kacang soya yang dimasak untuk beberapa akan menghasilkan warna seakan-akan warna gelap keperang-perangan?
Di tahap ini, pelbagai warna atau bahan awet makanan yang dibenarkan perlu dicampurkan agar produk yang bakal dihasilkan lebih tahan lama dan mempunyai tekstur serta bau yang menarik. Setelah itu perlu dimasakkan lagi seketika. Taucu yang siap dimasak akan berasa agak masin serta pekat. Keadaan ini adalah keadaan yang sebenar untuk taucu. Tahap masin yang terdapat pada taucu menjadikan taucu lebih tahan lama dan garam merupakan antara bahan awet yang tidak asing lagi.
TAUCU keluaran Bonda lebih bertekstur kacang soya yang masih lagi cantik (kacang tidak pecah) dan inovasi ini telah memberi kepuasan yang sebenar kepada peminat masakan berasaskan taucu.

No comments:
Post a Comment